de tuin van mijn vader

lieve prins

De tuin van mijn Vader, 2000
tijdens Brugge culturele hoofdstad 2000


Een verstopt groot groen droomnest. “De tuin van mijn vader” doet me denken aan een verstopt groot groen droomnest. Voor mij is die tuin een verloren paradijs, een labyrint van hagen een onbereikbare droom van de werkelijkheid. Deze houdt voor mij de belofte in van iets verrassends, iets onbekends iets verblijdens. Je kunt de grenzen overschrijden en als de nood hoog is, beschermen deze je tegen het boze aan de andere zijde. Die tuin werd in mijn dromen groter en groter met ruines van kostbare schatten, waarin af en toe bv.nog een rode brandweerwagen verscheen die de tuin kwam besproeien. Zo werd de tuin mijn muze en inspiratie voor meerdere projecten.

 

Wat mijn aandacht trok is de aaibaarheid ervan. Het is heerlijk om er doorheen te dwalen en met je handen de hagen te aaien die als reuzenslangen door de tuin kronkelen, om een poort in te gaan en daar dan weer bizarre kamelen en reuzenfallussen te zien staan of grote heren met hoeden op, of een hond die over 2 ijsballen waakt of drie punkers met gedeeltelijk opgeschoren haar. Soms sluiten de hagen zich naar elkaar toe als twee dijen van een grote vrouw waar je je in kunt vleien of naar buiten kunt laten glijen. Het is maar hoe je ze wil zien.

Mijn vader was aan het tuinieren en ontwerpen tegelijk. Hij keek naar vormen in de ruimte en bevrijdt ze van hun overdaad. Ik zie de eenvormigheid ontstaan die opgebouwd is uit vele variaties groen op het schilderspalet, waarin alle kleurschakeringen zitten; grijsgroen, blauwgroen, roodgroen, witgroen enz. Die eenduidingheid inspireerde mij in mijn werk. Het is de kunst van het weglaten.

 

Voor deze opdracht heb ik de tuin opnieuw vorm gegeven. Ik heb de ruimtelijkheid en openheid van de tuin weggehaald door de hagen in 1 lijn te brengen in een tweedimentionaal vlak met hier en daar een nauwe toegangspoort. De toeschouwer loopt hierdoor niet ín de tuin maar erbuiten. Zo creeer ik nieuwsgierigheid en verlangen en spanning. Omdat de hagen op ware grootte afgebeeld zijn en de hagen op de grond staan worden ze een werkelijk onderdeel van de omgeving.
Lieve Prins

www.lieveprins.nl