digt_paint

digt-paint, kunstenaars initiatief

Kunst met verf en pixel; nieuwe media of schilderkunst?

De computer en de kwast zijn samen in staat verrassende beelden te creëren. Het samengaan van beide media ligt niet direct voor de hand, maar voor digt_paint is het juist een van de drijfveren om te onderzoeken wat er door het inzetten van deze enigszins stroeve combinatie mogelijk is. De fysieke, materiële kant van het schilderen heeft voor hen grote waarde en de computer biedt vele mogelijkheden om geschilderde beelden in te zetten en het voortraject tot het maken van een schilderij te genereren. De computer levert stof tot schilderen, maar ook de combinatie van geschilderd en digitaal geprojecteerd is een spannende optie. Op deze manier ontstaat een nieuw gereedschap, een nieuwe ruimte, waarbij het niet noodzakelijk is om in de uiteindelijke werken te kunnen herleiden of iets geschilderd is of digitaal tot stand gekomen. De toeschouwer wordt uitgedaagd met een frisse blik te kijken en eventuele vooringenomen standpunten ten aanzien van het schilderen en het gebruik van de computer te herzien. Is het 'nieuwe media' of schilderkunst? Doet dat ertoe? Wat telt in het werk van de kunstenaars van digt_paint is een overtuigende handreiking te bieden dat beide niet los van elkaar kunnen worden gezien. Daarnaast delen zij de overtuiging dat de taak van de hedendaagse kunstenaar nog steeds is de toeschouwer te raken en ongebaande paden te blijven bewandelen. De concepten blijven individueel met als gemene deler tenminste verf en pixel.

 

Sinds 2001 werkt digt_paint aan tentoonstellingen, waarin werk getoond wordt dat digitale technieken en schilderkunst combineert. Astrid Moors en Marja van Putten zijn de krachten achter digt_paint en op hun uitnodiging neemt een wisselend gezelschap kunstenaars deel aan de tentoonstellingen.

 

Deze uitgave is een uitnodiging om te reageren, we zijn op zoek naar plekken om het werk te laten zien, maar ook naar concept- en mediaverwante kunstenaars!
Colofon: Najaar 2003, Marja van Putten en Astrid Moors.
Beeldmateriaal gemaakt door de kunstenaars zelf op locatie in de Veemvloer te Amsterdam, de Nieuwe Vide in Haarlem of elders.
Tekst in samenwerking met Sjoerd Westbroek.

 

digt-paint 2003
www.digt_paint.nl